Анемія: чому не можна ігнорувати симптоми дефіциту заліза

Важливо піклуватися про себе, особливо про своє здоровʼя. Чи були у вас відчуття підвищеної втоми, сонливості, тривоги, зміни в настрої та самопочутті? Якщо так, то це перші симптоми дефіциту заліза. Наскільки небезпечним є дефіцит вітамінів і мікроелементів для організму? Це питання цікавить кожну людину, яка турбується про своє здоровʼя. Лише 60% людей намагаються врегулювати ситуацію завдяки збалансованому харчуванню, спорту та регулярному чекапу, який дозволяє контролювати стан здоров’я. Інші 40% ігнорують явні ознаки анемії

Що робити, коли підозрюєте низький рівень гемоглобіну? Необхідно записатися на консультацію до сімейного лікаря, він назначає аналізи та направляє до гематолога. 

Попередити проблему — простіше, ніж відновлювати організм після комплексних дефіцитних станів, що потребують застосування не лише нутріцевтичної підтримки, але й фармакологічної терапії. 

Взимку, на початку весни та осінню, усі люди відчувають слабкість, кволість, нездатність швидко рухатися, концентруватися — усе це видно неозброєним оком. Найголовніше відбувається тоді, коли людина не звертає уваги на цей стан.

Ігнорування — це неправильний план для підтримки організму.

Класифікація анемії: залізодефіцитна, постгеморагічна, гемолітична, серповидноклітинна, сидероахрестична 

Анемія виникає на фоні інших захворювань або патологій. Вони можуть бути як пов’язані з ураженням крові, так і не пов’язані. Виділяють три основні групи анемій залежно від цього факту:

  • спровоковані гострою крововтратою;
  • внаслідок порушення виробітку еритроцитів;
  • викликані підвищеним руйнуванням еритроцитів.

Колірний показник крові (норма 0,86–1,1) показує рівень насиченості еритроцитів гемоглобіном, залежно від значення показника виокремлюють такі види анемій:

  • гіпохромні;
  • нормохромні;
  • гіперхромні.

Залізодефіцитна 

Залізодефіцитна анемія  діагностується у 80% випадків звернень. Провокується низьким рівнем заліза в організмі та пов’язана з недостатнім споживанням його разом з їжею або патологічними станами кишково-шлункового тракту, які заважають нормальному засвоєнню мікроелемента. 

Постгеморагічна

Виникає внаслідок сильних крововтрат, викликаних хірургічними втручаннями, травмами, виразковою хворобою, позаматковою вагітністю, захворюваннями печінки, легенів та крові. Викликає кисневе голодування та судинну недостатність. Втрата від 500 мл крові має серйозні наслідки для організму дорослої людини. 

Гемолітична

Гетерогенне захворювання, яке характеризується патологічним пошкодженням еритроцитів та подальшим їх розпадом. Гемолітична анемія провокується спадковими та набутими захворюваннями. Часто еритроцити руйнуються антитілами, виробленими самим організмом – приклад аутоімунної гемолітичної анемії.

Серповидноклітинна анемія

Цей різновид захворювання характеризується наявністю деформованих еритроцитів, що мають форму схожу на півмісяць. Вони не здатні виконувати свою роботу в організмі, щобільше, здатні до закорковування судин.

Сидероахрестична

Спадкове захворювання, що в основному зустрічається у чоловіків. Вміст гемоглобіну знижується в еритроцитах, а вільне залізо накопичується в організмі.

Причини низького гемоглобіну

Звісно, не лише пора року вирішує, коли наш організм переживає дефіцитні стани, існує багато інших факторів: спосіб життя, наявність хронічних інфекцій, фізіологічні причини, які сприяють виникнення дефіцитних станів.  Згідно даних ВООЗ, найбільш поширеним дефіцитом серед вітамінів і мікроелементів, є дефіцит заліза, який призводить не тільки до темних кіл під очима, ламких нігтів чи рясного випадання волосся, але й до гірших клінічних наслідків. 

У який момент виникає залізодефіцитна анемія? 

Залізодефіцитна анемія виникає, коли рівень гемоглобіну крові падає нижче 130 грамів на літр (г/л) у чоловіків і 120 г/л у жінок. Інші маркери, такі як феритин, загальне залізо та інші, можна використовувати для оцінки стану заліза. Коли феритин падає нижче 10 мікрограмів на літр (мкг/л), це також вказує на залізодефіцитну анемію.

Єдиний спосіб дізнатися, чи є у вас низький рівень заліза, це перевірити його в медичному закладі, якому довіряєте. 

Якщо ваш рівень заліза низький або дефіцитний, лікар призначить лікування, яке зазвичай включає призначення різних форм заліза. Тривалість, схему, форму та діючу речовину препарату для лікування залізодефіцитної анемії лікар підбирає персоналізовано, згідно з результатами лабораторного обстеження та клінічних даних.

Дефіцит заліза — це індивідуальний показник, який врегульовується у кожної людини по-різному!

До чого призводить анемія: в чому її небезпека?

Залізо є ключовим у виробництві гемоглобіну, необхідного білка в еритроцитах, який переносить кисень до тканин по всьому тілу. Недостатня кількість заліза означає, що виробляється менше еритроцитів, що призводить до таких симптомів, як втома, головні болі, запаморочення та задишка. Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) рекомендують жінкам репродуктивного віку проходити тест на анемію кожні 5-10 років. 

Головна небезпека анемії полягає в негативному впливі на функціонуванні всіх органів, погіршенні самопочуття та появі супутніх захворювань. Симптоми браку заліза в організмі переростають у хронічну втому з низьким рівнем енергії: важко встати з ліжка, відчуття втоми після нічного сну, неможливість виконувати  звичайні побутові справи, неуважність на роботі.

1. Особливості перебігу анемії вагітних

У 75-95% вагітних жінок виникають симптоми залізодефіцитної анемії. Основна причина їх появи – підвищена потреба у залізі с початку другого триместру вагітності. Своєчасне звернення до лікаря з симптомами анемії у вагітних жінок вкрай важливе та допомагає уникнути серйозних ускладнень для здоров’я матері та розвитку плода.

Час виникнення хвороби та виразність проявів напряму впливає на ймовірність виникнення наслідків анемії під час гестації. Небезпечним є низький рівень гемоглобіну та нестача еритроцитів ще до зачаття. Зростає ймовірність недорозвинення плодових оболонок та патологій розвитку плаценти, що призводить до викиднів та зупинці розвитку вагітності.

Ознаки анемії у жінок у другому та третьому триместрі призводить до підвищення ризику розвитку гестозів, передчасного відшарування плаценти, пізніх викиднів або передчасних пологів. Діти, народжені матір’ю з вираженими симптомами анемії, більш схильні до інфекційних захворювань та розвитку недокрів’я. 

2. Особливості перебігу анемії у дітей

Симптоми низького гемоглобіну, які призводять до анемії, часто виникають у дітей. Незрілий апарат кровотворення дитини більш вразливий до різних впливів. Якщо причина захворювання не пов’язана зі спадковими факторами, то поява захворювання пов’язана з незбалансованим харчуванням. У такому випадку лікар призначає дієту та залізовмісні препарати. 

Тривалий перебіг анемії без лікування призводить до відставання у розумовому та фізичному розвитку, вразливістю до інфекційних захворювань та розвитку патологій у нервовій та серцево-судинній системах. 

3. Особливості перебігу анемії у дорослих

Втома, дратівливість, головні болі, втрата апетиту та проблеми з концентрацією – симптоми анемії у дорослих, заважають звичайному життю та продуктивності дорослої людини. Для діагностики анемії зазвичай проводять аналіз крові, вимірюють рівень гемоглобіну та кількість червоних кров’яних клітин. Вибір схеми лікування залежить від причини виникнення захворювання. У більшості випадків лікарська терапія, включаючи приймання заліза, вітаміну В12, фолієвої кислоти, дає ефективний результат.

Наслідки анемії

При тривалих ознаках анемії без звернення до лікаря починаються серйозні наслідки, що включають: зниження імунного захисту, розвиток ускладнень хвороб серцево-судинної та респіраторної систем, ураження нервової системи. Це робить людину беззахисною до інфекційних захворювань. Також на фоні анемії можуть розвиватися такі патології як: синдром неспокійних ніг, аритмія та серцева недостатність. 

Лікування анемії

Чим лікувати анемію лікар визначає залежно від різновиду та важкості форми захворювання. Більшість випадків передбачають доповнення курсу терапії лікуванням хвороби, що спричинила недокрів’я. Гострі кровотечі та високий ступінь анемії потребують екстреної допомоги, а іноді хірургічного втручання. 

Рекомендації як лікувати анемію має надавати лікар, загалом вони включають такі пропозиції:

  • дієта, що включає продукти з високим рівням залізу;
  • приписування залізовмісних препаратів;
  • у тяжких випадках – переливання еритроцитів або хірургічні втручання.

Профілактика залізодефіцитної анемії

Тіло не може виробляти залізо самостійно, але воно може переробити залізо зі старих еритроцитів. Приблизно 90% потреб у залізі для виробництва еритроцитів задовольняється шляхом переробки заліза зі старих еритроцитів. Цей механізм недосконалий, оскільки існує багато факторів, які порушують цей процес. Тому людина повинна отримувати залізо з харчування або добавок, щоб досягти ідеального рівня і попередити нестачу заліза в організмі.

Для людей без хронічних захворювань, які дотримуються збалансованої дієти, потреби в залізі зазвичай можуть бути компенсовані регулярним споживанням продуктів, багатих на залізо. У їжі можна знайти два види заліза: гемове і негемове залізо. Їжа тваринного походження містить як гемове, так і негемове залізо, тоді як рослинна їжа містить лише негемове залізо.

Гемове залізо має вищу біодоступність, ніж негемове залізо. Ваше тіло засвоює близько 25% гемового заліза, порівняно з лише 17% негемового заліза. Щоб підтримувати здоровий рівень заліза, найкраще регулярно споживати джерела як гемового, так і негемового заліза.

10 продуктів тваринного та рослинного походження, які є дієвими джерелами заліза:

  • Яловича печінка
  • Устриці
  • Біла квасоля
  • Сочевиця
  • Шпинат
  • Тофу
  • Чорний шоколад (45%–69% какао)
  • Сардини
  • Запечена картопля
  • Смажені горіхи кеш’ю

Існують й інші продукти, багаті на залізо, тому деякі люди можуть компенсувати свої щоденні потреби лише за допомогою правильно підібраного харчування.  Однак люди із підвищеною потребою в залізі або ті, хто має хронічні захворювання, які впливають на їх здатність засвоювати залізо з їжі, може знадобитися додаткове залізо, щоб запобігти дефіциту. У таких випадках можна рекомендувати залізо у довенній формі.

Рішення Medspace: нова програма залізодефіциту, яка допоможе врятувати життя 

Клініка Medspace, в команді з провідними спеціалістами, розробила програму для визначення дефіциту заліза з подальшим ступеневим лікуванням: 

  • 1 крок — Лабораторні обстеження для оцінки стану насичення залізом організму. 
  • 2 крок — Консультативна зустріч лікаря-терапевта для інтерпретації обстеження та призначення відповідної дози препарату. 
  • 3 крок — Виконання процедури в нашому денному стаціонарі. Якщо лікар бачить необхідність у призначенні довенного препарату, тоді індивідуально підбирає дозу препарату або призначає відповідне лікування пероральними формами з підбором тривалості та фармакологічної формули рекомендованого заліза.

Висновок

Піклуватися про здоров’я, робити чекапи дефіцитів вітамінів та мікроелементів у крові потрібно на регулярній основі. Не треба чекати появи небажаних симптомів анемії та її наслідків. Дотримуйтесь режиму сну, фізичної активності та збалансованого харчування, щоб не дізнатися що таке низький гемоглобін. Ставтесь з відповідальністю та любов’ю до власного організму. Він обов’язково віддячить вам високим рівнем енергії та безперебійною роботою.

Для проходження обстеження  зверніться зручним способом за КОНТАКТАМИ